Wanneer moet ik mijn schoenen vervangen?


Een hardloopschoen heeft het zwaar te verduren. Bij elke stap moet de schoen 2 à 3 keer het lichaamsgewicht opvangen. Wanneer een hardloopschoen aan vervanging toe is, is afhankelijk van verschillende factoren: de leeftijd van de schoen, het aantal kilometers dat erop gelopen is, de type schoen en de loopstijl van de hardloper. Over het algemeen kan men stellen dat een paar hardloopschoenen 1500 km mee gaan. Als je ongeveer 30 km in de week loopt betekend dat dus dat je 1 keer per jaar nieuwe schoenen nodig hebt.

Ons advies is om vóórdat je schoenen helemaal versleten zijn, een nieuw paar aan te schaffen. Hierdoor kan je per training je schoenen afwisselen. Je doet dan niet alleen langer met je schoenen, maar ook wordt de kans op blessures kleiner als gevolg van een gelijkmatige overgang naar het nieuwe model.

De meeste blessures worden veroorzaakt doordat hardlopen een eenzijdige beweging is. Bij elke stap wordt je lichaam op dezelfde manier belast. Als je voor langere afstanden traint (bijvoorbeeld voor een marathon), dan is het verstandig om dit op twee paar schoenen te doen. Hierdoor is per training de stand van je lichaam net wat anders waardoor je lichaam niet op dezelfde manier wordt belast.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square