Kan ik mijn hardloopschoenen in de wasmachine doen?


Hardloopschoenen in de wasmachine doet de schoen geen goed. Door de hoge temperatuur kunnen lijmverbindingen losgaan en zal het rubber en de kunststof andere eigenschappen krijgen. Ook het water, de zeep en het mechanische geweld doen je schoenen zeker geen goed. Centrifugeren is helemaal funest voor het controfort (de hielkap).

De verschillende zuren van regen en de bodem zullen chemisch reageren met de dempzool, waardoor deze sneller gaat rotten of harder wordt. Na bijvoorbeeld een bosloop is het daarom verstandig om je schoenen schoon te maken met een emmer handwarm water en een borstel. Bij hardnekkig vuil kun je wat afwasmiddel gebruiken. Na het reinigen van de schoenen moet je ze goed afspoelen met schoon water, je inlegzooltjes eruit halen, opvullen met keukenpapier en alles verder laten drogen bij kamertemperatuur. Let op: zet je schoenen nooit voor de kachel, dan verdrogen ze!

Wanneer er wordt gezegd: “Jij eruit of die stinkdingen”, raden wij in de meeste gevallen aan om de schoenen in de schuur of op het balkon te zetten. Wanneer de lucht helemaal niet meer te houden is, kunnen de schoenen op dertig graden (zonder te centrifugeren!) gewassen worden in de wasmachine, maar dit is echt het aller laatste redmiddel…

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square